Kissa Karvinen – 
“Kuolisin, jos en voisi syödä!” 

Syöminen, tuo ihmiseläimelle pakollinen toiminto, joka ylläpitää elämää. Ihminen vain ei olisi ihminen, jos hän ei tästäkin yksinkertaisesta asiasta saisi tehtyä ongelmallista. Ongelmia on monenlaisia, mutta tällä hetkellä etenkin meitä Suomalaisia kiinnostava näkökulma syömisestä on ruoan hinta. Korkojen nousu, alvin nosto, työttömyys ja monet muut seikat, jotka vaikuttavat ruoan hintaan tai ostovoimaan, ovat esillä. 

Hintojen muodostuminen ei sekään ole yksinkertaista ja sitä on vaikeaa arvioida kuluttajan näkökulmasta. Tuotanto-, jakelu, myyntikustannukset luovat jo sellaisen ketjuston erilaisia mekanismeja, joiden ajan tasalla pysymiseen tarvitaan aikaa ja omistautumista aiheelle. Tavallisella kuluttajalla on siten vaikeaa ellei mahdotonta olla selvillä tuotteen oikeasta hinnasta ja siitä paljonko ketjun loppupäässä seisova kauppias laittaa lisähintaa myytäviin tuotteisiin.

Säästäminen ruoassa voi olla haasteellista, sillä sen lisäksi että täytyy osata valita tuotteet hinnan perusteella, täytyy jokaisen omalla kohdallaan miettiä omia erityistarpeitaan. Allergioita ja ajatusmaailmoita on monenlaisia ja sen lisäksi ei kaikilla ole välttämättä aikaa tai kiinnostusta itse ruoanlaittoon. Monta pulmaa voi ratkaista niinkin yksinkertaisesti kuin opetella käyttämään pakastinta. 

Pakastin ei ainoastaan ole ruoan hävikin vähentämisen kannalta tarpeellinen kapistus, vaan pienellä suunnittelulla säästyy aikaa ja vaivaa. On myös mahdollista ostaa ruokaa enemmän kerralla tarjouksista ja säästää kustannuksissa myös siten. Aterioita voi tehdä valmiiksi esim. ison määrän lasagnea uunissa ja sitten jakaa se annosvuokiin, joita voi edullisesti ja nopeasti lämmittää mikrolla pitkin viikkoa, niin kotona kuin työpaikoilla. Uunin käyttöä voi vähentää kypsentämällä kannellisessa padassa tai sitten grillaamalla, etenkin näin kesällä.

On siis monta vaihetta, jossa kuluttaja itse voi vaikuttaa ruoan hintaan. Kuten ruokaostosten suunnittelu, jotta heräteostokset vähenee, eikä tule ostettua liikaa helposti pilaantuvaa. Pakkaseen ostaminen säilyttää edullisesti ostettuja ja isompia eriä sekä pidentää kaupassakäynti välejä. Ja melkein mitä vain voi pakastaa, kuten leipää, juustoa, voita, juureksia, monia kasviksia, jne.. Säilömisen tapoja on monia ja jos innostusta riittää, voi opetella vaikka hapattamisen, joka säilöö etenkin kasviksia ja niiden ravintoaineita hyvin.